zondag, januari 19, 2025
BadkamerWonen

Wat doet badkamerventilatie?

Wat doet badkamerventilatie?

Waarom een badkamerventilator kopen? Dat is een vraag die veel mensen hebben als ze kijken naar de verschillende ventilatiesystemen die voor de badkamer verkrijgbaar zijn. Draai de vraag nu eens om. Waarom zou je niet kiezen voor een badkamerventilatiesysteem? In de badkamer ontstaat, zoals we natuurlijk allemaal weten, veel waterdamp. Als deze vochtige lucht geen weg naar buiten kan vinden, zal deze condens gaan vormen op het plafond en de muren. Hierdoor kunnen schimmels hun kans grijpen en ontstaat er al snel een muffe en onprettige lucht in de kamer. Hiermee kan je het woongenot enorm beïnvloeden. Met behulp van een mechanische afzuiging is dit probleem gelukkig eenvoudig op te lossen.

Badkamerventilator kopen: waar moet je op letten?

De eenvoudigste manier om de badkamer beter te ventileren is door de aanschaf van een badkamerventilator. Gelukkig zijn de ventilatoren makkelijk te plaatsen en is er altijd wel eentje te vinden die bij jouw badkamer past. Dit klinkt echter makkelijker dan het daadwerkelijk is. Wanneer je het aanbod gaat bekijken, zie je al gauw dat je over enorm veel verschillende keuzes beschikt. Waar moet je dan nog op letten?

Hierbij is het wel belangrijk dat de afzuiging perfect op jouw badkamer wordt afgesteld. Een specialist kan jou hierbij helpen. Doe echter wel vooraf onderzoek naar de ventilatoren die mogelijk bij jouw badkamer en wensen past. Denk hierbij aan de capaciteit van de ventilator, de diameter van de ventilatiekanalen en het type ventilator dat bij jou past.

Opbouw- of inbouwventilator?

Als je op zoek gaat naar het juiste afzuigsysteem voor jouw badkamer, zal je al snel merken dat je over heel veel verschillende keuzes beschikt. De belangrijkste keuze die je zal moeten maken is of je voor een opbouw- of inbouwventilator gaat. Maar wat is precies het verschil?

Voor de meeste mensen valt de keuze toch op een opbouwventilator. Dit komt voornamelijk doordat ze eenvoudig te installeren zijn en ook nog eens helemaal niet zo duur zijn. Hierdoor is er altijd wel een geschikt model te vinden. Het grootste nadeel van opbouwventilatoren is dat ze enorm veel herrie kunnen maken.

Als je dit geluid niet prettig vindt of voor een onzichtbaar model wilt kiezen, is een inbouwventilator een betere keuze. Deze wordt, zoals de naam al doet vermoeden, in het plafond of een muur geplaatst. Hierdoor zijn ze vrijwel niet zichtbaar en kunnen ze ook nog een beter hun werk doen. Daarnaast maken ze ook nog eens minder geluid tijdens het afzuigen van lucht. Het nadeel van inbouwventilatoren is dat deze wat lastiger te installeren zijn. Daarom moet er vrijwel altijd een professional worden ingeschakeld om deze te plaatsen. Beide systemen hebben dus zo hun voor- en nadelen. Het is aan jou om te bepalen welk systeem het beste in jouw badkamer past.

installeren badkamer ventilatie

Afzuiging in de badkamer bedienen

Is het nodig dat de afzuiging in de badkamer 24/7 draait? Nee, dit is niet per se noodzakelijk. In tegenstelling tot andere ruimtes hoeft de kamer niet continu gefilterd te worden. Het afzuigsysteem komt vooral van pas bij het douchen of bij een bezoekje aan het toilet. Daarom is het belangrijk dat deze goed bediend kan worden. Dit kan op verschillende manieren.

Vaak zien we bijvoorbeeld dat het afzuigsysteem op de verlichting wordt aangesloten. Zodra een lamp aangaat in de badkamer, wordt de afzuiging ook direct in werking gesteld. Het is ook mogelijk om deze op een bewegingssensor aan te sluiten of enkel aan te laten springen als de luchtvochtigheid in de kamer te hoog wordt.

Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden van badkamerventilatie in jouw huis? Neem dan contact op met enkele erkende bedrijven en zoek de ventilator die bij jou past!

 

 

 

 

Leave a Response