
Inmiddels zijn gloeilampen wel verleden tijd. Als je een nieuwe lamp moet kopen is het duurzaam om te gaan voor een ledlamp. Maar waar let je op bij een led lamp kopen? Het wordt je als consument niet altijd even gemakkelijk gemaakt. Er zijn zoveel dingen waar je op moet letten bij het kopen van een LED lamp. Daarom worden er in dit artikel een aantal tips op een rijtje gezet om de keuze te vergemakkelijken. Lees snel verder!
De eerste keuze: wattage vs. lumen
Allereerst moet je de keuze maken voor het goede wattage. Je wilt natuurlijk niet dat de kamer te fel is of dat de lamp juist te weinig licht geeft. Zo zijn er een aantal criteria die je in ogenschouw moeten nemen om de keuze voor het juiste aantal wattage te bepalen. Bij een gloeilamp was het makkelijk om te bepalen welk aantal wattage prettig was om bij te lezen. Nu wordt er ook nog gewerkt met wattage, alleen komen ze niet meer overeen met wat er op de verpakking van een gloeilamp stond vermeld. Dus wat moet je nu kiezen? Allereerst is wattage niet meer het belangrijkste waar je op moet letten. Nu zie je namelijk op de verpakking ook het aantal lumen vermeld. Er bestaan handige tabellen op internet die het aantal watt voor je omrekenen naar lumen. Die zijn handig om te gebruiken als je een led lamp wilt aanschaffen.
Bepalen van de lichtkleur
Bij de keuze voor een ledlamp kun je ook kiezen uit verschillende lichtkleuren. Het is maar net aan welke sfeer jij de voorkeur geeft. Je moet hiervoor kijken naar kelvin. Deze factor geeft namelijk de kleur aan van het licht aan. Zo zul je voor de woonkamer eerder voor een warm-witte kleur gaan. Dat zal een gezellige sfeer geven. Voor in een kantoor zul je sneller helder wit kiezen. Je wilt goede belichting hebben bij het werken. Anders kun je last krijgen van je ogen.
Dimmen van een ledlamp
Een andere mogelijkheid waarvoor je kunt gaan bij het kopen van een ledlamp is de optie om te kunnen dimmen. Soms kan het aangenaam zijn om de lamp te kunnen dimmen zoals boven de eettafel. Daarbij moet de lamp wel geschikt zijn om te dimmen. Soms is het nodig dat je een dimmer moet aanschaffen. Het kan namelijk zo zijn dat de minimale wattage van de dimmer die je hebt hoger is dan het totale wattage. Dit komt omdat veel dimmers niet meer kunnen dimmen dan 20 watt. Als je dan meerdere lampen wilt gaan dimmen met kleine wattages kan het blijken dat de dimmer juist niet werkt. Het resultaat is dat de lampen gaan knipperen of stuk gaan. Dit is de reden waarom je niet zomaar elke dimmer kunt gebruiken voor elke ledlamp. Je moet er dus voor zorgen dat je gaat voor een dimmer met de juiste wattage als ondergrens. Ook is het belangrijk dat de ondergrens van de dimmer niet boven het aantal wattage van de lamp uitkomt.