zaterdag, december 14, 2024
duurzaamWonen

Hoe creëer je een duurzaam huishouden?

Hoe creëer je een duurzaam huishouden?

Duurzaamheid is een steeds belangrijker thema. Je ziet het nu veel in het nieuws voorbij komen dat organisaties letten op hun energieverbruik, hun plastic afval en de verspilling van voedsel. Ook voor consumenten wordt het steeds belangrijker om duurzaamheid door te voeren in het huishouden. Toch lijkt het voor veel huishoudens nog een aardige opgave om duurzaam bezig te zijn, maar het kan met hele simpele life hacks. Lees dit artikel als je je uitgaven wil terugdringen en graag een steentje bijdraagt aan het milieu.

Tip 1: Lichten uit als je de kamer verlaat

Ongemerkt betalen we extra veel voor energie door de lichten onnodig aan te laten. Let er dus altijd goed op om de lichten uit te schakelen als je klaar bent in die ruimte. Het lijkt misschien niet veel, maar alle kleine beetjes maken een grote berg. Wil je er zeker van zijn dat de lichten uit gaan als je niet aan het werk bent? Dan kun je kiezen voor bijvoorbeeld tijdschakelaars. Het mooiste en beste schakelmateriaal koop je van het merk Gira. Dit is ook duurzaam schakelmateriaal en die bestel je snel en simpel online in de Girastore.

Tip 2: Minder water verspillen

Nederland is echt een waterland en we verbruiken ontzettend veel liters per huishouden. Dat kan echt drastisch minder. Met hele simpele trucs breng je het verbruik van water behoorlijk omlaag. Zo kun je een kleine vaat afwassen met de hand. Zet ook niet zomaar je vaatwasmachine aan voor een halfvolle vaatwasser, maar wacht tot deze echt helemaal vol staat. Hetzelfde principe geldt ook voor de wasmachine. Wacht met wassen, totdat de machine echt helemaal vol zit. Misschien hoef je dan nog maar een keer per week te wassen, in plaats van twee of drie keer per week. Ook kun je je verbruik terugdringen door minder lang te douchen. Spreek met jezelf af dat je maximaal tien minuten onder de douche staat. Voor de bikkels volgt er ook nog een tip: met koud douchen bespaar je op je gasrekening. Bovendien is koud water goed voor je spieren. Win-win situatie dus! Minder water verspillen

Tip 3: De verwarming hoeft niet zo hoog 

Wil je besparen op je gas- en energierekening? Let er dan op dat je niet gelijk je verwarming op maximale hoogte zet. Ook voor de verwarming geldt dat deze lager kan als je niet thuis bent. Ben je wel thuis en wil je liever niet zitten blauwbekken? Kies dan voor de bedekking van een fleecedekentje als je stilzit op de bank. Of trek een warme trui of dik vest aan. Aan het einde van het jaar kan dit weer heel veel schelen op je rekening.

Tip 4: Minder plastic  

Dit doe je niet alleen voor jezelf, maar ook voor het milieu. Waarschijnlijk heb je wel eens gehoord dat de oceanen nu worden geteisterd door de plastic soep? Onze oceanen en het zeeleven gaan kapot door de overvloed aan plastic. Zonde! We willen de natuur wel goed doorgeven aan onze kinderen. Nog meer plastic soep voorkom je door te letten op de producten die je koopt in de supermarkt. Een grote boosdoener zijn de plastic flesjes. Neem overal je eigen flesje mee naar toe en vul die met kraanwater. Ook dit is veel goedkoper dan steeds weer een nieuw flesje te kopen.

Hoe ben jij bezig met duurzaamheid in je huishouden? Laat het ons hieronder weten in een reactie.

Leave a Response