Tegenwoordig wordt er in plaats van gewoon gras vaak kunstgras aangelegd. Dat doet men natuurlijk niet voor niets. Het kunstgras wat je in je tuin legt, bespaart je veel tijd en geld aan onderhoudswerkzaamheden. Een echt gazon zal je regelmatig moeten besproeien tijdens de zomermaanden. Daarbij moet je een gewoon gazon verticuteren, bemesten, maaien, de graskanten afsteken en zo kun je nog wel even doorgaan. Wanneer je tijd wilt besparen en echt genieten van je tuin, biedt een kunstgrasgazon in de tuin uitkomst. Het is belangrijk dat je je niet laat tegenhouden door de verhalen over de slechte kwaliteit van het kunstgras. In het begin, jaren geleden, toen het voor de eerste keer op grote schaal werd toegepast, was de kwaliteit niet goed. In eerste instantie was het kunstgras alleen voor sportparken bedoeld. Dat kunstgras was stug en rook nog echt naar plastic. Nu is dat anders. We hebben tegenwoordig goede kunstgrasmatten. Daarom is het belangrijk, voordat je een kunstgrasmat in je tuin gaat leggen, je eerst goed laat voorlichten over de soorten, voordelen en mogelijkheden. Je moet een weloverwogen keuze maken. Er is kunstgras in verschillende prijsklassen. Je kunt het kopen van goedkopere, maar minder kwalitatieve soorten, tot de duurdere, kwalitatief hoogwaardige soorten. Deze laatste hebben een mooie natuurlijke uitstraling en een lange levensduur. Wanneer we kiezen voor kunstgras moeten we letten op de samenstelling, waar het wordt vervaardigd, de duurzaamheid, het gewicht, het uiterlijk en de testen die de veiligheid aantonen. Je moet mooi kunstgras kopen om er zo goed mogelijk van te kunnen genieten. Wanneer je een kwalitatieve kunstgrasmat hebt uitgekozen, kun je hem zelf leggen, maar ook dan moet je rekening houden met enkele belangrijke zaken.
Kunstgras zelf aanleggen
Wanneer je de meest geschikte kunstgrasmat hebt uitgekozen, is het belangrijk dat het op de juiste manier wordt gelegd. Je kunt het zelf leggen. Voor wat betreft moeilijkheidsgraad is het vergelijkbaar met het zelf bestraten van je tuin. Je moet bij het leggen van je kunstgrasmat rekening houden met je ondergrond en de afvoer van het water. Zorg dat je beschikt over de juiste materialen en gereedschappen. De ondergrond moet geschikt zijn om de grasmat te kunnen dragen en het water af te voeren. Wanneer het eenmaal ligt, moet je alleen onderhouden. Het is verstandig om het zo nu en dan aan te vegen en de bladeren die erop liggen te verwijderen. Zodra er onkruid in het gras komt, is het belangrijk dat snel te verwijderen. Ook de ontlasting van huisdieren moeten van het kunstgras worden verwijderd. Je moet die plek schoon maken met lauw water en een harde bezem zodat de vezels weer mooi overeind gaan staan.
Het kunstgras zelf leggen
Voor het leggen van een kunstgrasmat heb je natuurlijk het kunstgras nodig en een stanleymes. Je hebt een drukverdelend doek nodig en een worteldoek. Je hebt ook ijzeren pinnen nodig om het kunstgras op zijn plaats te houden en lijmband om twee stukken kunstgras aan elkaar te koppelen. Daarnaast heb je een kruiwagen en schop nodig om eerst het oude gras te verwijderen. Een hark om de ondergrond te egaliseren, een waterpas en afrijlat. Ook moet je geel zand hebben. Wanneer je de kunstgrasmat op een balkon gaat leggen heb je lijm en een spatel nodig voor het uitsmeren van de lijm. Wanneer er speeltoestellen op komen is valdemping onder het gras leggen een goed idee.
Werkwijze
- Verwijder het oude gras tot 10 cm diepte.
- Trek vervolgens met een hark de ondergrond vlak. Je moet ongeveer 7 cm onder de bovenzijde van de stoeprand zitten.
- Breng vervolgens een laag van 5 tot 6 cm geel zand op de zwarte grond. Hierdoor zal je 1 tot 2 cm onder de stoep blijven.
- Druk het zand vervolgens stevig vast. Dit kun je doen door het aanlopen of met een trilplaat. Maak het helemaal recht met een afrijlat.
- Zodra de ondergrond goed ligt kan het drukverdeeldoek erover worden gelegd. Door dit doek ontstaan er geen kuilen. Het doek moet goed aansluiten met de stoep. Laat de doek 5 tot 10 cm overlappen.
- Plak de delen vast met duck tape.
- Zet het verdeeldoek vast met de gronddoekpinnen. Een pin per hoek is voldoende.
- Rol de kunstgrasrol af met de grasvezel naar het huis gericht. Dit geeft het mooiste effect.
- Trek aan de hoeken van de kunstgrasmat om het mooi recht te leggen.
- De kunstgrasmat kun je op maat afsnijden.
- Zo ga je ook te werk bij het leggen van een tweede rol kunstgras. Door deze werkwijze te volgen, wordt de kunstgrasmat aangelegd zoals het hoort.