
Steeds meer consumenten kiezen voor een alarmsysteem in huis. Een slot op de deur is niet langer de enige bescherming tegen indringers, door de woning te voorzien van bewegingsdetectie of een camera kun je niet alleen de woning beter beschermen maar ook alle gezinsleden. Voorheen moest een pand hier helemaal op aangepast worden, met kabelgoten, speciale aansluitingen en meer. Tegenwoordig kun je ook draadloze alarmsystemen installeren. Maar zijn deze net zo veilig en betrouwbaar? Op deze pagina leggen we uit waar je rekening mee moet houden bij een draadloos alarmsysteem.
Beveiliging met draad
Vroeger waren beveiligingssystemen lokaal. Voor het internet werden kabels getrokken om apparaten met elkaar te verbinden. Dit werd CCTV genoemd ofwel Closed Circuit Television. Camera’s werden opgehangen, via een coax kabel werd een analoog signaal naar een ontvanger gestuurd. Via een beeldscherm was ieder camerabeeld live te volgen, daarnaast werden de beelden opgenomen op video. Er zijn nog steeds winkels waar deze systemen gebruikt worden. Tegenwoordig zijn er meer digitale mogelijkheden bijgekomen, zoals harddisk recorders en aansluitingen met UTP bekabeling. De beeldkwaliteit is verbeterd, daarnaast is er met software nieuwe functionaliteit toegepast waaronder beeldherkenning en geavanceerde alarmering.
Data verzenden via kabels heeft zeker voordelen. Een gesloten systeem is veilig, en de kans op uitval of storing is minimaal. Het is wel van belang om de bekabeling goed te onderhouden, en weg te werken. Zo kunnen ratten voor grote problemen zorgen wanneer ze kabels doorbijten. De kosten van een CCTV systeem kunnen flink oplopen, zeker wanneer je de installatie meetelt. Voor bedrijven die behoefte hebben aan lokale beveiliging zijn dergelijke systemen nog steeds bruikbaar, al wordt ook hier vaak gebruik gemaakt van IP technologie.
Waarom kiezen voor een IP camera?
IP staat voor Internet Protocol, hiermee wordt de IP camera verbonden met het internet op basis van een uniek adres. De gebruiker kan zo de beelden bekijken via internet, of beelden opslaan via een cloud drive. Denk aan producten als de Somfy One, een populaire indoor beveiligingscamera. Uiteraard zijn er ook modellen voor gebruik buiten, in dat geval moet je rekening houden met temperatuur en vocht. Modellen voor buiten zullen voorzien zijn van een IPXX rating (dit is niet hetzelfde als het IP adres!) met bijvoorbeeld een IP44 waarde voor een spatwaterdicht model. Je zult overigens buiten niet een camera in de stromende regen willen plaatsen omdat waterdruppels het zicht negatief kunnen beïnvloeden. Er is volop keuze dus, maar hoe werkt een draadloos systeem precies?
Beveiliging zonder draad
Data via een kabel is een fysieke 1-op-1 verbinding, ongeacht of het een analoog of digitaal signaal betreft. Bij een draadloze IP connectie wordt er verbinding gemaakt met het internet. Data gaat dus via de ‘cloud’, en dat is een extra schakel waar je rekening mee dient te houden. Gelukkig hebben fabrikanten ervoor gezorgd dat je niet over uitgebreide technologische kennis hoeft te beschikken om deze apparatuur zelf te installeren. Een ander voordeel is dat draadloze huisbeveiliging schaalbaar is naar de behoefte. Je hoeft dus niet meteen duizenden euro’s te investeren om aan de slag te gaan.
Wat heb je nodig?
Je zult uiteraard een draadloos alarmsysteem moeten aanschaffen. Zo zijn er all-in-one toestellen, je kunt ook het alarmsysteem los van de camera aanschaffen. Zorg dan wel dat de losse onderdelen met elkaar kunnen communiceren. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van meerdere toepassingen, zoals dit binnen een Smart Home doorgaans het geval is, dan is de standaard wifi router niet altijd voldoende. Met een ‘bridge’ of een ‘hub’ kun je meerdere apparaten met elkaar laten communiceren, zelfs wanneer het andere merken betreft. Zo kun je de lampen automatisch laten inschakelen wanneer het alarm afgaat, om maar een voorbeeld te noemen.
Aandachtspunten
Hier zijn enkele zaken om rekening mee te houden bij het installeren van een alarmsysteem thuis:
Wachtwoord: Zorg voor een veilig en uniek wachtwoord zodat niet iedereen zomaar kan inloggen op jouw account. Gebruik een uniek wachtwoord dat je niet elders gebruikt, met zo min mogelijk persoonlijke informatie. Je kunt wachtwoorden beheren via de vaste computer of een mobiel apparaat, hier zijn ook betrouwbare diensten voor.
Encryptie: Zorg dat de wifi router altijd voorzien is van encryptie, dit is een beveiliging waarmee buitenstaanders niet zomaar kunnen inloggen en gebruik kunnen maken van de verbinding. Hoewel dit op routers een standaard optie is, blijkt encryptie vaak niet ingeschakeld of worden deze niet op de juiste wijze geconfigureerd.
Apparaat beheer: Je kunt het alarmsysteem op één computer beheren, vaak zullen er meerdere apparaten gekoppeld zijn. In dat geval moet je niet alleen rekening houden met de beveiliging van het systeem en van de app, maar van het volledige apparaat. Zit er een wachtwoord op Windows bijvoorbeeld, of kan een smartphone eenvoudig ontgrendeld worden? Laat jouw informatie niet zomaar op straat liggen, naast hardware en software moeten met name ook de gebruikers netjes omgaan met gevoelige informatie.
Een draadloos alarmsysteem thuis kan dus zeker betrouwbaar en veilig zijn, mits je voldoet aan de veiligheidsvoorwaarden die van toepassing zijn op draadloze apparatuur.