Belgisch hardsteen onderhoud is iets waar veel mensen benieuwd naar zijn. Belgisch hardsteen is een enorm populair materiaal, dat voornamelijk verwerkt wordt in het aanrechtblad. Twijfel je nog over de aankoop van een Belgisch hardstenen aanrechtblad? Of weet je helemaal niet wat dit materiaal eigenlijk precies is? In dit artikel vertellen we alles over de karakteristieke eigenschappen van dit materiaal en vertellen we hoe het Belgisch hardsteen onderhoud in zijn werk gaat.
Wat is Belgisch hardsteen?
Voordat we verder gaan over het Belgisch hardsteen onderhoud, is het eerst belangrijk om te weten wat voor gesteente dit eigenlijk is. Zoals de naam al doet vermoeden wordt dit gesteente gevonden in België, om precies te zijn in de Ardennen. Belgisch hardsteen kan het beste vergeleken worden met marmer. Ze beschikken over dezelfde kwalitatieve eigenschappen. Het bijzondere aan Belgisch hardsteen is dat dit gesteente beschikt over fossielen die aan de oppervlakte te bewonderen zijn. Tijdens het productieproces sterven de organismen en verdwijnen de skeletjes naar de onderkant van het gesteente. Door het calciet vormt er een nieuwe laag, de laag die wij kennen als Belgisch hardsteen.
Belgisch hardsteen onderhoud
Het Belgisch hardsteen onderhoud is niet enorm moeilijk en ook niet tijdrovend. Wel is het belangrijk dat je precies weet hoe je te werk moet gaan. Wij leggen hieronder met enkele simpele tips uit hoe je het Belgisch hardsteen onderhoud succesvol uit kan voeren:
- Voor het behouden van de mooie, natuurlijke kleur van Belgisch hardsteen is het van essentieel belang dat je producten gebruikt die deze kleur mooi houden. Dit doe je door voedende producten te gebruiken, zoals lijnzaadolie en olijfolie. Als je gebruik maakt van lijnzaadolie, is het belangrijk dat je deze eerst kookt en vervolgens met terpentijnolie mengt. Vervolgens wrijf je hiermee het gehele aanrechtblad in. Olijfolie is een simpelere manier om hetzelfde resultaat te bereiken. Hierbij wrijf je het aanrechtblad één keer per week in met olijfolie en poets je het er na een aantal minuten weer goed af. Dit helpt tevens bij het onzichtbaar maken van eventuele vlekken of beschadigingen.
- Bij het Belgisch hardsteen onderhoud is het vooral belangrijk dat je geen agressieve schoonmaakmiddelen gebruikt, zoals chloor of azijn. Hiermee kan je de oppervlakte van het gesteente beschadigen. Dat tast de uitstraling van het aanrechtblad aan en kan ervoor zorgen dat het blad minder lang mee gaat.
- Je hebt weinig Belgisch hardsteen onderhoud nodig als je zuinig bent op het aanrechtblad. Zo is het belangrijk dat je altijd gebruik maakt van snijplanken en pannenonderzetters. Hete materialen of scherpe messen kunnen het blad beschadigen en dat wil je uiteraard voorkomen. Dit is echter een tip die je voor elke keuken kunt gebruiken. Deze hulpmiddelen zijn er niet voor niets en helpen de keuken om in goede staat te blijven. Dat geldt voor de moderne Italiaanse keukens, de landelijke keukens en ook voor de keukens die beschikken over een Belgisch hardsteen aanrechtblad.
- Maak één keer in de vier weken gebruik van een speciale wax voor Belgisch hardsteen. Als je goedkoper uit wil zijn is het gebruik van olijfolie ook een goed alternatief, maar de wax geeft wel een mooier resultaat.
Zoals je hierboven kunt lezen is het Belgisch hardsteen onderhoud helemaal niet moeilijk of tijdrovend. Door het aanrechtblad regelmatig schoon te maken en gebruik te maken van hulpmiddelen tijdens het koken zorg je er gemakkelijk voor dat het blad mooi blijft.